Нові статті
Loading...
неділя, 20 квітня 2014 р.

Як правильно втамувати спрагу

19:50
З настанням спекотних днів одним з найактуальніших питань стає втамування спраги. Дотримання рекомендацій про те, як правильно втамовувати спрагу позбавить вас від зайвих проблем зі здоров’ям.
Виникнення спраги можна порівняти з перегрівом автомобіля – вона з’являється тоді, коли в організмі зменшується запас рідини. У спекотну погоду пити хочеться постійно. Як правильно втамувати спрагу, щоб через 5 хвилин пити не захотілося ще сильніше?

Рекомендується

  • Вода 
    Найкраще втамовує спрагу природна негазована вода – швидко відновлює втрати рідини, не містить калорій.
    Звертайте увагу на категорію води (вона вказана на етикетці). Найкраща – вода вищої категорії, вона містить всі необхідні людині мікроелементи в кількостях, які рекомендованих санітарно-епідеміологічними правилами і нормативами. На воді, що видобута з джерела, артезіанської свердловини стоїть напис «ДСТУ», назва джерела та номер свердловини.
  • Компоти зі свіжих фруктів і сухофруктів 
    Втамовують спрагу тільки за умови, що приготовані з мінімальною кількістю цукру – тоді вони відновлюють нестачу води і компенсують втрати мінеральних речовин. Солодкі компоти провокують спрагу.
  • Квас 
    Добре втамовує спрагу, містить корисні амінокислоти і сприяє кращому засвоюванню їжі. Але корисні властивості має тільки живий квас натурального бродіння, в якому містяться тільки закваска, зерно, цукор і вода. Якщо в складі є консерванти, підсолоджувачі, барвники, ароматизатори, молочна, лимонна або оцтова кислота, то це квасовий напій, корисність якого мінімальна.
    Недолік: провокує бродіння, що шкідливо при дисбактеріозі і підвищеній кислотності шлунково-кишкового тракту.
  • Мінеральна вода
  • За змістом солей та мікроелементів мінеральну воду клвсифікують на 3 види: столова (до 1 г солей на літр), лікувально-столова (1-10 г/л) і лікувальна (понад 10 г/л). Лікувальну можна пити тільки за призначенням лікаря. Зловживання лікувальною мінеральною водою, особливо в спекотну погоду, може призвести до появи каменів у нирках, а також до проблем з суглобами.
  • Зелений чай 
    Чудовий терморегулятор. Таніни зеленого чаю охолоджують організм, він  втамовує спрагу і відновлює втрачені мікроелементи, що виходять з організму з потом. Зелений чай також зміцнює судини, які в спекотну погоду працюють з великим навантаженням. Помічено, що для втамування спраги зеленого чаю потрібно на третину менше, ніж звичайної води.
  • Сік 
    Всупереч поширеній думці сік не втамовує спрагу – навпаки, через високий вмісту фруктових кислот провокує її.
    Не варто також перебільшувати і корисність фруктового соку. Дійсно корисні фреш (свіжовичавлений сік) і сік прямого віджиму (якого всього 2% від загального обсягу упаковки, що продається в магазинах). Якщо ви замовляєте фреш, попросіть при вас помити фрукти і зрізати шкірку.

Не рекомендується

  • Газована вода
    Вуглекислий газ збуджує шлункову секрецію, підвищує кислотність шлункового соку, посилює метеоризм. Високий вміст вуглеводів (в одній склянці газування міститься до 6-8 шматків цукру) посилює спрагу і сприяє набору зайвої ваги. Ортофосфорна кислота негативно впливає на слизову кишечника.
  • Вино, пиво
    Для розщеплення алкоголю необхідна велика кількість води. Прийом алкогольних напоїв у спеку прискорює зневоднення. Крім того, спека багаторазово підсилює токсичну дію алкоголю.
  • Кава
    Тонізуючий напій, який прискорює виведення рідини з організму.

Правила вживання напоїв

  1. Пийте маленькими ковтками, не поспішаючи. Випивши багато рідини залпом, ви активізуєте потовиділення, і спрага тільки посилиться.
  2. Не пийте холодні напої. По-перше, це загрожує простудними захворюваннями, а по-друге, холодні напої гірше засвоюються організмом.
  3. Не пийте більше 2.5-3 літрів рідини. Надлишок вологи загрожує прискореним серцебиттям, підвищенням артеріального тиску, задишкою, набряками.

Схожі статті :

1 коментарі:

  1. П"ю воду з крана, але тільки та що була відфільтрована ситемою http://saleway.org/product-category/butovue-sredstva/sistema-ochistki-vody/

    ВідповістиВидалити

 
Підвал сайту