Нові статті
Loading...
неділя, 20 квітня 2014 р.

Як просто прикрасити торт в домашніх умовах?

14:41
Хіба можуть зрівнятися з домашньою випічкою магазинні пряники, печиво, кекси, тістечка і торти? А навіть якщо і провести таке порівняння, то виявиться воно на користь домашніх десертів. Насправді кондитерські вироби, приготовлені вдома, виходять смачніше і якось «душевніше». Та й процес їх виготовлення порівняємо з якимсь ритуальним дійством, особливо в своїй завершальній стадії, коли непрезентабельні напівфабрикати перетворюються в красиві і апетитні десерти.
Ось тільки прикрашати домашні торти вміють не всі, або не всі знають, як це робити. А адже для прикраси торта в домашніх умовах зовсім не обов'язково володіти вміннями професійного кондитера. І, до речі, власноруч прикрашений торт за своєю красою може в рази перевищувати магазинні шедеври. Головне – не прагнути відтворити те, що ви бачите на покупних тортах. Адже домашні торти та унікальні саме своєю своєрідністю і неповторністю. І як же цього добитися? Що використати для оформлення? Які продукти застосовувати в якості готового декору, а що зробити спеціально для прикраси торта в домашніх умовах? Давайте дізнаємося.

Прикраси з крему

Кремові трояндочки, листочки і бордюри на тортах – класика кондитерської справи. А класика, як відомо, ніколи не виходить з моди. Тому прикраси з крему і сьогодні залишаються популярними в домашній кулінарії. Правда, для оформлення торта підійде далеко не всякий крем. Прикрасити торт можна тільки таким кремом, який не тече і не осідає. Найбільш підходящим матеріалом для кремових прикрас вважається масляний крем і безе. Прикрашені таким кремом торти виглядають особливо урочисто, щоправда, зберігають їх тільки в холодильнику і тільки дуже недовго: масло і яйця – швидкопсувні продукти.
Для таких прикрас можна використовувати кондитерські шприци або мішки зі спеціальними насадками. За допомогою цих насадок можна намалювати фігурні бордюри та решітки, троянди і хризантеми, листочки й стебла. Однак якщо у вашому кухонному арсеналі таких інструментів немає, то прикрасити торт кремом можна і за допомогою звичайного паперового корнетики. Для виготовлення корнетики вам знадобиться тільки аркуш щільного чистого паперу (А4), який потрібно скрутити в кульочок (порожнистий конус). Вістря конуса потрібно обрізати по прямій або по косій лінії або ж зробити на ньому трикутний зріз (кутом вниз).
Корнетики (його весь час потрібно тримати рукою, фіксуючи форму кульочка і не даючи йому розвертатися) наповнюєте кремом, загортаєте верхню частину, щоб не вивалювався крем, і починаєте, стискаючи кульок, видавлювати крем на торт.
В залежності від зрізу можна прокласти по торту рівні смужки, намалювати горошини або зробити листочки та квіточки (корнетики з трикутним зрізом). Якщо ж при цьому злегка водити рукою з корнетиків вперед-назад, то видавлювальні з нього смужки крему вийдуть хвилястими і схожими на рюші. Зробити різнобарвний крем для прикраси торта можна за допомогою спеціальних харчових барвників або ж використовувати для цього свіжовичавлений буряковий (вишневий) або морквяний сік, сік шпинату, порошок какао або розчинна кава.
прикраса торта в домашніх умовах

Прикраси з мастики

Кондитерська мастика – відмінна альтернатива кремовим прикрасам. По своїй консистенції вона нагадує пластилін, і виліпити з неї можна будь-які фігурки, листочки, квіточки та інші прикрашення. Головне – вміти ліпити. Кондитерську мастику можна купити у спеціалізованому магазині, але краще її приготувати самостійно. Для мастики нам знадобиться сухе і згущене молоко і цукрова пудра в рівних пропорціях. Всі ці інгредієнти потрібно з'єднати і замісити мастику (як тісто), а потім ліпити з неї те, що душі завгодно.
Тільки пам'ятайте, що цей скульптурний матеріал швидко висихає і твердне. Тому, по-перше, в процесі роботи накривайте мастику харчовою плівкою, а по-друге, не покривайте нею весь торт – буде занадто жорстко. Крім того, надто об'ємні прикраси можуть розтріснутися. Фарбувати мастику можна так само, як і масляний крем, а розкочувати її потрібно на харчовій плівці, присипавши цукровою пудрою саму мастику. Що можна зробити з мастики? Квіти (троянди, лілії, ромашки, хризантеми) і листя, волани і рюші, фігурки тварин і чоловічків, будь-які інші предмети, які ви здатні виліпити.

Прикраси з айсінга

Окрасою торта в домашніх умовах може стати ажурний айсінг. Якщо ви ще не знаєте, що це таке, то не лякайтеся модерного назви. Айсінг – малювальна маса з яєчних білків і цукрової пудри. Приготувати її дуже легко: один сирий яєчний білок розтираєте з цукровою пудрою (200 г) і додаєте чайну ложку лимонного соку. Тільки не забудьте, що білок має бути холодним, а цукрову пудру потрібно обов'язково просіяти. Щільність маси регулюють на око, додаючи в неї цукрову пудру. Справа в тому, що айсінг повинен вийти досить щільним, щоб малюнок не розтікався, але не дуже густим, щоб малювальна маса легко видавлювати з корнетики.
Потім згортаєте паперовий корнетики, наповнюєте його малювальній масою і малюєте свої мережива. Майбутні візерунки спочатку малюють на папері (роздруковують готові контурні малюнки) або навіть використовують для цього дитячі розмальовки. Потім папір з малюнком покривають прозорим целофаном (харчовою плівкою) і змащують її тонким-тонким шаром оливкової олії (воно не сохне). Айсінг наносять тонкими суцільними лініями по контуру малюнка і залишають сохнути. Як тільки «мережива» затвердіють, а на це може піти кілька днів, їх знімають з плівки і використовують для прикраси торта.
Такі прикраси виходять дуже крихкими, тому їх рекомендують робити з запасом і ставити на торт безпосередньо перед його подачею на стіл. З окремих елементів можна збирати об'ємні прикраси, склеюючи деталі рідким айсінгом. Для виготовлення опуклих і увігнутих мережив плівку з малюнком з айсінга укладають на опуклі поверхні (банки, пляшки та ін.) І ще один важливий момент: такі прикраси розчиняються від вологи: майте це на увазі, прикрашаючи айсінгом торти, покриті кремом або глазур'ю.
Красиво прикрасити торт можна і шоколадом. Такі прикраси роблять за тим же принципом, що і айсінг. Шоколад (без добавок і начинки) просто розтоплюють на водяній бані, а потім малюють їм різні візерунки. Використовуючи білий і темний шоколад можна зробити оригінальні двоколірні прикраси. До речі, рідким шоколадом можна наносити візерунки прямо на поверхню торта.
прикрасити торт в домашніх умовах

Прикраси для дитячого торта

Дитячий торт вимагає від майстрині особливої фантазії. Адже він повинен вийти не просто красивим, а саме дитячим. Тому для прикраси дитячого торта сьогодні намагаються використовувати «скульптурні» матеріали, з яких легко зліпити різні забавні фігурки. Таким відповідним матеріалом стане цукрова або молочна мастика, пофарбована у яскраві кольори. Добре на дитячому торті будуть виглядати різнобарвні фрукти, цукерки, желе, мармелад і навіть багатобарвна кондитерська посипка.
Оригінальним способом оформлення дитячого торта стало використання ляльок Барбі. Для такого торта печуть коржі, які потім збирають і обрізають у формі пишною спідниці. Саму лялечку по пояс обертають харчовою плівкою і поміщають в цю спідницю, попередньо вирізавши в Коржах отвір для ляльки. Потім кольоровий мастикою або яскравим кремом прикрашають спідницю, роблять ліф сукні для Барбі і отримують дитячий торт-ляльку.

Інші способи прикраси

Прикрасити домашній торт можна і більш простими, але не менш ефектними способами. Так, наприклад, можна просто облити торт шоколадною, цукрової або кольоровою глазур'ю і розкласти по ньому готові шоколадні фігурки або цілі ядерця волоських горіхів. Очищені мигдальні горіхи зможуть перетворитися на пелюстки ромашки або хризантеми, стати оригінальним бордюром для торта.
Не менш ефектно виглядають на торті свіжі фрукти: апельсини, мандарини, ківі, полуниця, вишня, ананаси. А якщо фрукти попередньо занурити в прозоре желе, то вони не засохнуть і не зморщаться і стануть більш яскравими. Фрукти можна поєднувати з прикрасами зі масляного або білкового крему, з шоколадом і збитими вершками.
Прикраса з допомогою трафарету – це теж прекрасний спосіб прикраси домашнього торта. Для цього вирізають в папері (розміром більше поверхні торта) орнамент і, тримаючи трафарет на вазі над тортом, посипають папір цукровою пудрою або порошком какао: орнамент з трафарету чарівним чином переноситься на торт. Какао використовують для оформлення тортів, покритих білим кремом, а цукровою пудрою прикрашають торти, политі шоколадною глазур'ю.

Прикраса боків торта

До цих пір ми говорили про те, як прикрасити поверхню торта. А ось як вчинити з його боками? У домашніх умовах боки торта можна покрити, наприклад, фігурними кремовими смужками або обкласти осколками тонкого шоколаду (заздалегідь розтопленого і застиглого у формі тонкого листа). Крім того, з боків торта можна викласти «частокіл» з вафельних трубочок або з довгого фігурного печива. Але найчастіше попередньо змазані боки торта просто обсипають крихтою з печива, горіхів, сухарів або залишків коржів. А ще для цих цілей підійдуть обсмажені на сухій сковороді вівсяні пластівці!
Словом, було б бажання, а можливості знайдуться. І повірте, прикрашаючи торти в домашніх умовах, таких можливостей можна знайти дуже і дуже немало. Творчості є місце скрізь, а на кухні – тим більше!

Схожі статті :

0 коментарі:

Дописати коментар

 
Підвал сайту