Нові статті
Loading...
понеділок, 21 квітня 2014 р.

Як просто і правильно клеїти шпалери

10:00
Для того щоб ваші шпалери прослужили довго і весь цей час відповідали вашим очікуванням, їх потрібно правильно наклеїти на стіну. Про склад шпалерних клеїв, методи їх приготування іспособи наклеювання шпалер ми і розповімо в цій статті. Як правило, для обклеювання стін шпалерами застосовують спеціальні шпалерні клеї. Перш за все, вони, звичайно, повинні мати високі клеючі властивості. Але також будь шпалерний клей повинен бути хоч у трохи вологостійким, володіти фунгіцидними властивостями, тобто перешкоджати і попереджати розвиток цвілі та грибків.

Як приготувати клей для шпалер

При розведенні клей повинен легко розчинятися, не утворюючи грудок. Тяжкі шпалери, до яких відносяться текстильні, ПВХ-шпалери(вінілові), флізелінові і склошпалери наклеюють за допомогою строго визначених клеїв. В основному, виробники шпалер випускають і відповідний клей, так що проблем з його вибором виникнути не повинно.
Всі клеї комплектуються інструкцією і їх приготування не викликає труднощів. Перед тим як засипати порошок в ємність з водою, воду розкручують до появи воронки. Потім, поступово висипають сухий клей і продовжують розмішувати до повного розчинення. Такий спосіб дозволяє уникнути появи грудок.
Частину приготованого клею розбавляють водою не більше ніж на третину і отриманим розчином грунтують стіну перед обклеюванням шпалерами. Для приклеювання шпалер клей, у більшості випадків, наносять на зворотну сторону шпалер. Виняток становлять скловолоконні і бамбукові шпалери: там клеєм намазують стіни. У будь-якому випадку, завжди ознайомтеся із інструкцією.

Підготовка поверхні стіни

Щоб правильно наклеїти шпалери потрідно дотримуватися кілької правил:
  • Шпаклівка і всі матеріали, що використовуються для підготовки стін, повинні бути тільки на водяній основі!
  • Поверхня стіни повинна бути сухою і гладкою.
  • Якщо ви міняєте шпалери, необхідно спочатку видалити старі. Зручніше це зробити за допомогою вузького шпателя, попередньо злегка намочивши шпалери, використовуючи щітку.
  • Якщо на стінах є тріщини і відколи, їх необхідно зашпаклювати.
  • Щоб уникнути появи плям від взаємодії бетонних плит і клею рекомендується покрити стіни водоемульсійною фарбою. А після цього, для кращого приклеювання шпалер – прогрунтувати поверхню стіни слабким розчином шпалерного клею.
  • Якщо ви наклеюєте шпалери на гладку поверхню (пластик тощо), надайте їй деяку шорсткість за допомогою наждачного паперу.

Розкроювання шлапер перед наклеюванням

Спочатку перевірте шпалери на ідентичність номеру партії виготовлення, малюнку і колірного тону. Тепер можна починати клеїти шпалери. Правильна довжину смуги вираховуються за формулою: Висота приміщення плюс 5-10 см. Якщо шпалери без малюнка – довжина всіх смуг поринна бути одинакова, і їх можна розкроїти, просто відмотуючи від рулону. У випадку прямого стикування всі смуги ідентичні, і для розкрою малюнок смуг точно суміщають один з одним. При розкрої шпалер зі зміщенням малюнка на кожній наступній смузі малюнок зміщується на половину повторюваного візерунку; кожна друга смуга однакова. При цьому важливо, щоб шпалери відмотували від рулону в одному і тому ж напрямку.

Нанесення клею, складання, намокання

Залежно від типу шпалер рекомендується використовувати або звичайний шпалерний клей, або спеціальний. Який тип клею краще для даного виду шпалер і даної поверхні стіни – вказано на упаковці клею. Принципово, щоб клей був ретельно замішаний і досить довго набухав.
Клей слід рівномірно наносити на смуги, після чого їх складають у співвідношенні 2/3:1/3 і легко скручують. Слідкуйте, щоб смуги достатній і однаковий час замочувалися. Це важливо для того, щоб шпалери бездоганно трималися на стіні (наприклад, щоб стики при висиханні не розходилися).

Приклеювання шпалер

Починати слід завжди “від світла”, тобто від вікна. Першу смугу клеять суворо вертикально з допомогою рейки з рівнем, щоб інші смуги були рівними. При стелі бажано залишати деякий запас довжини шпалери, щоб вирівняти, можливі відхилення по висоті.
Смуги необхідно придавити м’якою щіткою для шпалер або валиком з пористої гуми від середини до боків, щоб не утворювалися бульбашки. При необхідності в область стику додатково нанести клей. Плями клею на лицьовій стороні негайно промокнути вологою губкою, але ніколи не можна терти. Під час висихання шпалер краще сильно не опалювати в кімнаті і уникати протягів, тому стики не розійшлися.

Приклеювання шпалер по кутах

Не рекомендується клеїти смугу шпалер “через кут” або “в кут”. Виступ за кут краще залишити близько 1 – 2 см і кілька разів надрізати. Нова смуга заново вирівнюється і приклеюється до наступної стіни.

Як клеїти шпалери при дверях

До дверей при поклейці шпалер зазвичай підходять з одного боку. Не варто обклеювати двері з двох сторін одночасно, тому що у такому випадку не вдасться правильно зістикувати малюнок шпалер над дверима. Смуга, що охоплює за площею частину дверей, розрізається вертикально до верхнього краю дверної рами. Уздовж вертикального краю смуга притискається до стіни, а виступ обрізається. Виступ над дверною рамою підганяється і знизу так само обрізається.

Як клеїти шпалери біля віконних ніш

Вирівняна смуга так приставляється до сторони вікна, що виступ “навколо кута” доходить до рами вікна (із запасом). Тоді смуга надрізається на висоті підвіконня і верхнього краю вікна, так, щоб виступ можна було загнути в нішу. Виступи на віконній рамі і на підвіконні обрізаються. Після цього над верхнім краєм вікна і під підвіконням можна клеїти шпалери і продовжувати таким же чином по інший бік вікна.

Як клеїти шпалери біля радіаторів

Рекомендується обклеювати стіну шпалерами не далі, ніж на 10 – 20 см за радіатором. Якщо ж шпалерами буде покрита вся поверхня стіни за радіатором, то краще смугу шпалер розрізати на стрічки шириною близько 10 см, і притискати їх вузьким роликом з довгою ручкою зверху, знизу і крізь ребра радіатора. Але все-таки краще пофарбувати стіну за радіатором фарбою під колір шпалер.

Краї шпалер

Для чистої поклейки країв біля стелі і у плінтуса найкраще зарекомендувала себе спеціальна лінійка для обрізання країв шпалер. Спеціально розроблений трикутний профіль дозволяє точно підігнати і рівно обрізати контур краю. Крім того, при цьому стеля і плінтус не брудняться клеєм, і лезо ножа довго залишається гострим.

Як клеїти шпалери на стелю

Після розмітки першої смуги шпалери на стелі клеяться “від світла”, тобто від вікна і вглиб кімнати. При наклеюванні шпалер на стелю краще всього працювати вдвох: поки один прикладає і притискає смугу шпалер, інший притримує іншу частину що залишилася.

Як наклеювати бордюри

Існує два способи поклейки бордюрів. Якщо шпалери гладкі, то бордюр клеїться поверх шпалер з попередньою розміткою його місця розташування. У цьому випадку варто застосувати спеціальний бордюрний клею. Бордюр потрібно просто змочити водою із зворотного боку і залишити для намокання на 5 хвилин, після цього нанести бордюрний клей і відразу приклеїти.
У випадку рельєфних шпалер краще всього спочатку приклеїти бордюр, а потім точно підігнати до нього смуги шпалер зверху і знизу. Для чистої підгонки рекомендується використовувати спеціальну лінійку для обрізання країв. У цьому випадку також має сенс застосовувати спеціальний бордюрний клей.

Схожі статті :

0 коментарі:

Дописати коментар

 
Підвал сайту