Нові статті
Loading...
субота, 30 серпня 2014 р.

Як фотографувати блискавку?

11:53
Колись я вже згадував кілька слів про те як фотографувати блискавку в своїй статті про нічну зйомку, підвернувся ще один випадок познімати чудове явище природи на узбережжі індійського океану, вирішив приділити цьому питанню окрему статтю, розкрити все від і до.

Природно, блискавку нам вдається спостерігати не кожен день. Блискавку вночі, на полуотритом від хмар небі, при світлі місяця і поготів днем з вогнем не знайдеш. Але тим не менш, удача іноді посміхається нам і ми опиняємося в потрібному місці в потрібний час, в цей момент ми повинні бути на 110% готові, тому наступного випадку можна чекати дуже довго.
Першою справою, якщо вам пощастило, оцініть «територію» на якій виблискують блискавки, найчастіше це один певний ділянку, от він нам і потрібен. Фотографувати краще на широкий кут, немає сенсу від телевика, тому на 200мм ви будете шукати блискавку на небесних просторах, як голку в копиці сіна.
Однозначно нам потрібний упор, це не обов’язково має бути штатив, можна присобачити камеру куди завгодно, головне щоб вона надійно стояла і не ворушилася, якщо не лінь, можна навіть її притримувати / притискати, тільки не перестарайтеся. Тепер дотримуємося двох способів.
Спосіб # 1 (періодичність між блискавками 30сек і більше):
переходимо в режим М (ручний режим), виставляємо витримку на значення BULB
значення діафрагмового числа в межах f/7-f/11
ISO мінімальне або близько того, ISO100-400
якщо є пульт завдання полегшується, якщо ні, натискаємо на кнопку намагаємося не рухати камеру (це можливо), чекаємо 1-2 хвилини відпускаємо, дивимося що зловили і робимо все заново
У вас повинно вийти багато чітких блискавок і змазаність по краях хмари, тому на відміну від вас вони рухаються.
Спосіб # 2 (блискавки виблискують одна за одною):
йдемо в режим S (пріоритет витримки), ставимо нашу витримку на значення 5-15 сек (в залежності від інтенсивності блискавок, іноді і до 30 секунд потрібно піднімати)
якщо ви фотографуєте з витримкою 5-15 сек, ISO швидше за все вам доведеться підняти до 1600-3200 в іншому випадку ризикуєте отримати чорне небо, дивіться по ситуації
фотографуємо з періодичністю вашої витримки, при цьому не забуваємо дивитися що виходить, можливо потрібно буде щось підправити, чи то витримку, чи то ISO
на деяких фотік, приміром D700, є функція безперервної зйомки, так що можна налаштувати все і піти покурити, поки ваш фотік буде ловити блискавки — дуже зручно
В результаті ви отримаєте одну дві блискавки в кадрі і не змащені хмари / зірки.
Якщо ви уважно читали, то напевно вже здогадалися яким способом яка фотографія була зроблена. І пам’ятайте, фотографування блискавки досить не стандартно, тому не виключено що у вас буде свій підхід до справи, краще ніж у мене, я ж описав найбільш зручні способи.

Схожі статті :

0 коментарі:

Дописати коментар

 
Підвал сайту