Нові статті
Loading...
пʼятниця, 1 серпня 2014 р.

Як правильно вести діалог з інспектором ДАІ? Як словами відбитися від штрафу?

11:31
Показуйте права через скло, дихайте в алкотестер замість обличчя інспектора і не віддавайте страховий поліс «просто так». Дорожнє законодавство змінюється останнім часом настільки часто, що в ньому водії вже почали плутатися.
На перший погляд, можна не ламати собі голову, а довіритися представникові влади на дорозі інспектора ДАІ. Але, на жаль, часто і вони або не знають законодавства, або спеціально плутають водія, щоб розвести на хабар: хоча керівництво МВС і заявляє про те, що таких випадків стало менше, але, судячи з кількості скарг водіїв, проблема актуальна як ніколи, - пише газета "Сьогодні".

А перелік питань, які задають і мені особисто знайомі, і читачі, досить великий.
Какие документы и каким образом теперь нужно предъявлять: передавать в руки или просто показать? В каких случаях инспектор имеет право остановить водителя и забрать машину? Что грозит водителю за отказ платит парковщику и в случае неуплаты штрафов за нарушения ПДД? Имеет ли право инспектор нюхать водителя и при подозрительном запахе обвинять в вождении в нетрезвом виде? В каких случаях пешехода нужно пропустит с полной остановкой, а когда достаточно просто сбавить скорость? За какое нарушение ПДД могут забрать права и как этому противостоять?

Хотя «Сегодня» и освещала эти вопросы раньше, но в этой статье мы попробуем систематизировать информацию - объединившего 5 самых популярных случаев конфликтов между водителями и гаишниками. Сразу оговоримся, что мы не даем советы о том, как ездить с нарушениями и избегать ответственности. Наоборот, призываем к тому, чтобы все водители ездили исключительно по правилам и, соответственно, без аварий с тяжелыми последствиями. Помните о том, что межсезонье, как сейчас, - самый опасный для водителя период. Так, в данный момент в сутки на дорогах страны гибнет от 14 до 20 человек (цифры основаны на сводке за последний месяц). И число жертв растет. Однако в том случае, если все-таки инспектор перегибает палку, нужно знать аргументы для того, чтобы отстоять свои права и в прямом и переносном смысле.

Итак, представим себе обыденную ситуацию, когда вы едете по дороге и увидели автомобиль ГАИ с включенным проблесковым маячком. Согласно с новой редакцией ПДД (вступили в силу 26 сентября), продавец теперь обязан снизить скорость до 40 км/ч. Однако если раньше водитель обязан был сделать полную остановку, то теперь - только в случае подачи соответствующего сигнала регулировщика. Если же проблесковый маячок выключен и инспектор не требует остановки, спокойно можно ехать дальше, не снижая скорости (естественно, в разрешенных рамках).

Если же инспектор потребовал остановиться, помните, что делать это можно лишь с соблюдением ПДД - то есть плавно снижая скорость и перестроившись в крайний правый ряд. Напомним, что нельзя останавливаться на мосту и под ним - такое требование инспектора можно игнорировать, кроме исключительных случаев (например, произошло ДТП и нужно оказать помощь пострадавшим). Важный нюанс: теперь водители после остановки работником ГАИ обязаны включат на своем автомобиле «аварийку».

В новых ПДД, как и предполагалось, прописано, что автовладелец имеет право передать автомобиль без доверенности, однако важно, чтобы был полис Автогражданки первого типа (все полиса нового образца), либо в полисе старого образца записано имя человека, которому автовладелец передал машину. Правда, штрафовать за его отсутствие будут водителя, а не владельца автомобиля.

Выходить из автомобиля обязательно, а инспектор ГАИ обязан назвать обоснованную причину остановки, например, нарушение ПДД. Требовать от водителя он может лишь права и свидетельство о регистрации (абз. 2 ч. 2 ст. 16 ЗУ «О дорожном движении» вот 13.08.2011), причем документы, как мы все знаем, можно просто показать, например, через стекло, а не передавать в руки. Но таким образом, чтобы у сотрудника ГАИ была возможность их внимательно рассмотреть и, в случае необходимости, переписать данные. А вот страховой полис нужно иметь при себе, но показывать сотруднику ГАИ лишь при необходимости оформления материалов ДТП либо для составления протокола о нарушении Правил дорожного движения. Законодательством предусмотрено право инспектора осмотреть авто, но только при наличии основан. Например, если точно такой же автомобиль находится в розыске.

Частый «развод» со стороны гаишников - говорит водителю, что он создал аварийную ситуацию, а за это законом предусмотрено лишение прав сроком от 6 мес. до 1 года. Нередко водители тут же пытаются откупиться даже в том случае, если речь шла о таком популярном нарушении как несоблюдение рядности при повороте (255 грн. штрафа). На самом деле в законодательстве о том, что такое аварийная ситуация, четко не написано. В ч. 4 ст. 122 КУОАП Украины есть косвенное упоминание о том, что это нарушения, «вынудившие других участников дорожного движения резко изменить скорость, направление движения или принять иные меры к обеспечению личной безопасности или безопасности других граждан».
Однак при складанні протоколу про таке порушення працівник ДАІ повинен чітко вказати склад порушення ПДР, яке допустив водій, а також детально описати, у чому саме полягала аварійна обстановка. Наприклад, водій, виїжджаючи на головну трасу, не поступився дорогою транспортним засобам, що їдуть по ній. В результаті учасники руху були змушені різко загальмувати або ж, ідучи від зіткнення, виїхати на узбіччя. Але до протоколу обов'язково повинні додаватися докази вини водія: наприклад, свідчення водія, який був змушений вжити відповідні заходи безпеки. Якщо постраждалих немає, про аварійної ситуації мови йти не має права можна не віддавати.

Пропустити пішохода - святий обов'язок водія, тим більше, коли мова йде про пішохідному переході. Однак у вечірній час в годину пік пішоходи нерідко йдуть по зебрі суцільним потоком. Водій начебто і намагається всіх пропустити, але і намагається проїхати, рухаючись на дуже маленькій швидкості і «ривками». Якщо у інспекторів стоїть мета оштрафувати якомога більше автомобілістів, - наприклад, щоб виконати план (хоча його наявність в ДАІ заперечують, віриться в це важко), - часто вони стають відразу за зеброю і зупиняють кожного другого з обвинуваченням у тому, що водій не пропустив пішохода, як того вимагають ПДР. Нерідко даішники навіть ставлять свого знайомого, який ступає на зебру в той момент, коли автомобіль починає рух.

Відповідно до ч. 1 ст. 122 КУПАП, «порушення правил проїзду пішохідних переходів, ненадання переваги у русі пішоходам на нерегульованих пішохідних переходах» карається штрафом у 255-340 грн.

Оскаржити такий штраф нескладно. Так, ПДР вимагають при проїзді зебри «зменшити швидкість, а в разі необхідності (!) зробити повну зупинку». А якщо ви проїхали на невеликій швидкості і зіткнення з пішоходом не відбулося (і з його боку немає скарги на те, що його не пропустили), означає необхідності в повній зупинці не було.

Популярна прохання з боку співробітника ДАІ: «А ну дыхни». Більшість водіїв відразу ж погоджуються на це, однак ні один із законодавчих актів «дихати» на інспектора не зобов'язує. Відомий адвокат Володимир Караваєв радить водіям на таке прохання відповідати фрази «Дихати я буду на дружину». За його словами, в 90% випадків водія після цього відразу ж відпускають.


Чи можна пити енерджайзери перед поїздкою за кермом? Чи вловить алкотестер.

Керівник громадського проекту юрист Ростислав Шапошников говорить, що у випадку, якщо інспектор підозрює водія в тому, що той їздить в стані алкогольного або наркотичного сп'яніння, то, згідно з постановою КМУ №1103 від 17.12.08, він зобов'язаний виконати комплекс дій.

По-перше, запропонувати водієві пройти добровільний тест. По-друге, за фактом перевірки скласти протокол (боятися цього не потрібно). По-третє, запросити двох свідків (їхні дані записують у протокол) та в їх присутності дістати алкотестер, роз'яснити водієві те, яким чином буде проводитися дослідження, і попросити водія продути трубку. Якщо приладу у інспектора немає, водія зобов'язані відпустити.

У тому випадку, якщо результат дослідження менше 0,2 проміле, інспектор зобов'язаний написати у відповідній графі протоколу про те, що алкоголю в крові виявлено не було або він є, але в допустимій кількості, з посиланням на прилад. Після цього дати копію протоколу водієві і відпустити його. А ось якщо прилад показав перевищення цієї цифри, то інспектор повинен задати питання «згоден водій з результатами тесту».

У тому випадку, якщо водій згоден, то його відпускають, а протокол передають у суд. Але в разі незгоди в протоколі не вказують нічого, а водія направляють в медустанову (інспектор виписує направлення з назвою медустанови, номером протоколу, датою. Доставка до лікаря здійснюється на машині інспектора, а авто водія залишається припаркованим на місці зупинки.

Вже у лікаря у водія зобов'язані взяти біологічні проби (кров, сечу, слину). Якщо лікар визнав, що водій знаходиться в стані алкогольного сп'яніння, водія відпускають незалежно від результатів алкотестера. Якщо ні, інспектор ДАІ заповнює протокол, забирає права і передає їх до суду.

Як "правильно" дихати в алкотестер? Експеримент

Улюблене заняття співробітників ДАІ - перевірити документи і в разі відсутності будь «папірці» забрати автомобіль і поїхати на ньому на штрафмайданчик. Ще одна причина, з якої забирають автомобіль, - нарколог визнав водія п'яним.

Які нові покарання за керування в нетверезому вигляді?

Юристи пояснили «Сьогодні», що ні одне з вищезазначених порушень не дає співробітникам ДАІ права сідати за кермо чужого автомобіля. Крім того, немає ніякої потреби в тому, щоб направляти автомобіль, нехай навіть і п'яного водія, саме на штрафмайданчик. Згідно ст. 265-2 КУПАП, автомобіль повинен бути заблокований спецзасобом (наприклад, блокатором). Доставка на штрафмайданчик повинна здійснюватися лише в тому випадку, якщо авто суттєво перешкоджає дорожньому руху (перекриває проїжджу частину).

Зазначимо, що законодавство зобов'язує співробітника ДАІ, перед тим як затримати автомобіль, запропонувати водієві викликати іншого водія з правами, що може сісти за кермо і відігнати авто.

Якщо інспектора ДАІ за кермо авто порушника правил дорожнього руху сідають самі і доставляють авто на штрафмайданчик своїм ходом, то такі дії підпадають під ст. 289 КК України («Незаконне заволодіння транспортним засобом») - власнику авто потрібно подавати заяву в міліцію. Зазвичай такого роду заяви у ділянці не беруть - у цьому випадку потрібно одразу ж скаржитися в прокуратуру, а потім і до суду. І хоча розгляд буде тривати довго, але вже є прецеденти, коли на інспекторів заводили кримінальні справи за описані порушення закону.

Найпростіший спосіб не віддавати автомобіль на штрафмайданчик - заблокувати двері і покласти ключі собі в кишеню.

У тому випадку, якщо інспектор силою відбере ключі і розкриє машину, можна вимагати ще і порушення справи за ст. 187 КК України «Розбій ... Напад з метою заволодіння чужим майном...». На таке навряд чи хто-те з даішників вирішиться, добре розуміючи наслідки.

Хоча до ДАІ питання діяльності незаконних платних парковок не має ніякого відношення, на цьому питанні ми зупинимося у зв'язку з його актуальністю. Як вже писала «Сегодня» місяць тому, будь-яких законних підстав у паркувальників блокувати проїзд автомобіля в тому випадку, якщо водій відмовляється платити за паркування, немає. Справа в тому, що це не збір і не податок, а послуга. Якщо водій на неї не погоджувався, нав'язувати її ніхто не має права.

Для перевірки автор цих рядків протягом останніх півтора місяців принципово не заплатив ні одному зі столичних паркувальників ні копійки, хоча зупинятися в центрі доводилося часто. У відповідь на вимогу скласти в присутності двох свідків акт про те, що я відмовляюся платити за цю послугу і передати цей документ до суду, паркувальники мовчки йшли. Для експерименту, правда, кілька разів я сказав, що працюю в Адміністрації президента (як варіант - помічником нардепа, в прокуратурі, київської адміністрації, суді) - гроші за парковку також після цього ніхто не вимагав.

Згідно ПДР, їзда по тротуарах заборонено. Причому за таке порушення передбачений штраф у розмірі 255-340 грн. (ч. 1 ст. 122 КУПАП). Тобто на більшості так званих київських платних парковках можна штрафувати абсолютно всіх автомобілістів (яскравий приклад - Хрещатик). Дозволено лише заїжджати на тротуар для того, щоб припаркуватися. Але врахуйте, що стоянка дозволена лише в тому випадку, якщо залишається не менше двох метрів для вільного проходу пішоходів. Особисто я знаю більше п'яти випадків, коли водії зупинялися на нібито законних парковках і «потрапляли» на 255 грн. штрафу.


Ще один ризик - піддатися на вмовляння паркувальника і поставити машину біля супермаркету або ринку в другому ряду. Нібито за 5 грн. він подивиться, щоб все було в порядку. Нерідкі випадки, коли залишений так автомобіль дряпають або б'ють, а приїхали на місце ДТП даішники складають протокол саме на водія, запарковавшегося з порушеннями. Ні в одному з описаних випадків паркувальник відповідальності не несе. У чому тоді полягає суть послуги під назвою «парковка», питання залишається відкритим.

Схожі статті :

0 коментарі:

Дописати коментар

 
Підвал сайту