Обробка лука пором (завершальна стадія)
На даному етапі формується вигин лука. Деякі виробники вдаються до вимочування заготовки в різних настоях і розчинах. Оброблене водяною парою дерево володіє всіма необхідними нам властивостями.
Для чого відпарювати лук? Існує кілька причин, щоб усвідомити виробничий процес:
• У випадку пересихання деревини в процесі сушіння (тому лук до відпарювання згинати не рекомендується).
• У випадку, коли ваша первинна заготовка не була прямою (що не рідкість, і чого не варто боятися. Фронтальному профілю вашої зброї зовсім не обов'язково бути прямим. На ефективність стрільби це ніяк не вплине, хіба що іншій людині буде незручно користуватися вашим луком).
• Якщо ви робите відносно короткий лук (слов'янський варіант 1 - 1.3 м).
• Якщо ви маєте намір виготовити лук із зворотнім вигином.
• У випадку, коли ви виготовляєте "легкий" (наприклад, ігровий) лук.
• З метою додання естетичного вигляду.
Для цього вам необхідно відпарити плечі лука (відпарювальний елемент набуває пластичності і легко приймає вигин, який ви задаєте. Відпарюйте плече лука, поки не зможете його легко зігнути ).
Чорним кольором показані дерев'яні бруски, між якими зажатий "гарячий" лук. Кількість, форма й розташування затискних брусків залежить від потрібної вам форми лука.
У такому стані лук сохне до 1 тижня. Після цього він виймається з прес-форми, і готується місце під рогові / кістяні наконечники або просто вирізається "сходинка" під петлю тятиви. Зауважте, що кору зі "спини" лука ми не знімали! При відпарюванні і формуванні в прес-формі частина кори відшаровується від спинки лука. Відокремте її нігтем або дерев'яним ножем. УВАГА! Не пошкодите волокна на спині лука! Якщо частина кори залишиться, не засмучуйтеся, акуратно зашліфуйте її шкіркою до гладкого стану і ваш лук набуде гідного зовнішнього вигляду.
Лук майже готовий. Для довговічності служби лука його необхідно захистити від пересихання або вологи. Рекомендуємо просочити лук гарячим воском або розплавленим жиром (не перестарайтеся! Просочення повинно бути не більше 3 мм в глибину, інакше лук втратить пружність). В іншому випадку можете скористатися лаком, сучасними фарбами або мастиками.
У такому стані лук сохне до 1 тижня. Після цього він виймається з прес-форми, і готується місце під рогові / кістяні наконечники або просто вирізається "сходинка" під петлю тятиви. Зауважте, що кору зі "спини" лука ми не знімали! При відпарюванні і формуванні в прес-формі частина кори відшаровується від спинки лука. Відокремте її нігтем або дерев'яним ножем. УВАГА! Не пошкодите волокна на спині лука! Якщо частина кори залишиться, не засмучуйтеся, акуратно зашліфуйте її шкіркою до гладкого стану і ваш лук набуде гідного зовнішнього вигляду.
Лук майже готовий. Для довговічності служби лука його необхідно захистити від пересихання або вологи. Рекомендуємо просочити лук гарячим воском або розплавленим жиром (не перестарайтеся! Просочення повинно бути не більше 3 мм в глибину, інакше лук втратить пружність). В іншому випадку можете скористатися лаком, сучасними фарбами або мастиками.
Виготовлення тятиви
Для тятиви найкраще підійдуть нитки з міцних штучних волокон, таких як кевлар (дуже міцний, але і дорогий), капрон, лавсан, підійде і шовк. Непогана тятива виходить з тонкого рибальського шнура в котушках. Головне, щоб нитка не розтягувалася і була дуже міцною і стійкою до перетирання. Товщина ниток особливого значення не має, просто в залежності від цього буде змінюватися кількість витків.
Виготовлення стріл
Почнемо з виготовлення древка. Древко повинно бути діаметром 8-9 мм. Методи виготовлення можуть бути різними головне щоб були як найточніше рівні. А ще краще знайти вже готові кругляки виготовлені на станках.
Визначення довжини стріли:
Тепер необхідно виготовити оперення. Його можна зробити з пташиного пір'я. З одного пташиного пера можна вирізати два-три оперення (в залежності від його довжини). Довжина оперення знаходиться в межах від 5,0 до 9,0 см. Кращі пір'я для стріли з крил індюкa, лебедя, орлa і гусака. Перо розрізається ножицями уздовж стовбура, і потім від нього відрізаються шматки заданого розміру. Для оперення повинна використовуватися краща частина пера, ближче до основи стовбура. Пір'я перед приклеюванням можна фарбувати в потрібні кольори. Обрізане ножицями оперення має нерівномірний за будовою стовбур, який необхідно обробити так, щоб його можна було приклеїти до стріли. Обробка стовбура оперення проводиться або на наждачному колі (при його обертанні), шліфуючи серцевину стовбура, або шліфуванням наждачним папером. Виготовлені таким чином оперення наклеюються на стрілу. Підбір і наклейку оперення на один комплект стріл необхідно виробляти з пір'я однойменного крила. Неправильно наклеєні оперення (наприклад, взяті з різних крил) можуть призвести до відмінностей в польоті стріли в порівнянні з іншими стрілами. Наклеєні на стріли оперення обпікаються розпеченим дротом для надання їм певної форми.
Рекомендації по застосуванню та догляду:
• Тятиву натягати незадовго до стрільби, а знімати відразу ж після.
• Тятиву натягати незадовго до стрільби, а знімати відразу ж після.
• Не рекомендується "давати постріляти" з вашої зброї іншим людям, навіть якщо вони теж займаються стрільбою з лука.
• Зшийте для лука чохол, щоб не пошкодити його при транспортуванні і зберіганні.
• Зберігати лук в приміщенні з кімнатною температурою і помірною вологістю у вертикальному положенні.
•Стріляйте з вашого лука хоча б раз на місяць, щоб він не "відвик" від стрілянини.
Успіхів вам !!!
0 коментарі:
Дописати коментар