Нові статті
Loading...
понеділок, 2 березня 2015 р.

Як навчитися красиво говорити?

17:16
В давнину існувала приказка: « Скажи мені що-небудь , що б я тебе побачив ». Невже точно помічена здатність людини виражати свої думки — це дар природи? Насправді ні — все не так складно. Навчитисяправильно і красиво говорити не складий труд достатньо тільки цього дуже захотіти , а «Жіночі примхи» підкаже , як це зробити краще.

Проблеми з розмовною мовою ?

Всі люди говорять по- різному. Хтось може вести бесіду довго і впевнено — і слухати таку людину дуже цікаво. Хтось монотонно бубонить і під це « бурчання » можна навіть заснути. Є такі люди , які навіть в одному слові примудряються зробити кілька помилок. А наголос? Більша половина жителів нашої країни не правильно вимовляють слова , бо не знають , на який склад доводиться ударна голосна . Варто згадати і слова -паразити , які роблять мову просто огидною . Страшенно дратують під час розмови з людиною незв'язність її промови і розбіжність закінчень , невірне вживання дієслів . Перераховувати всі помилки можна дуже довго.
Чому дорослі і вже сформовані люди , які закінчили школу , а можливо , навіть якісь вищий навчальний заклад , з раннього дитинства обертаючись в мовному середовищі , але все одно не вміють красиво говорити ? Перш , ніж дати відповідь на це питання , необхідно проаналізувати , коли людина розмовляє «погано» , а коли — «добре». Якщо вона хвилюється , то стрес цілком може « підірвати » талант красномовства . Ну а якщо це його звична манера розмови, то тут доведеться чимало попрацювати .
Нерідко невміння розмовляти може стати справжньою проблемою: по кар'єрних сходах просуватися важко , співрозмовника знайти нелегко , порозуміться взагалі нереально.
Тренування потрібні не тільки для спортсменів
Навіть великі оратори не відразу ставали великими — вони йшли до цього семимильними кроками , багато працювали над собою і , в підсумку , домоглися того , що мають. Що їм допомогло ? Тренування ! Щоденні виснажливі тренування, завдяки якій можна поставити мову і навчитися говорити правильно і красиво.
Тренуватися можна природно або штучно. Природно — значить , розмовляти з людьми , як можна більше. Завдяки щоденній практиці можна сформувати словниковий запас і навчитися говорити невимушено і легко. Цей метод допоможе тим людям , які в силу своєї професії змушені багато спілкуватися і часто зустрічатися з великою кількістю співрозмовників . А ось штучний метод включає з себе переказ прочитаної класичної літератур дуже близької до тексту , можна також робити опис картин або художніх фільмів. Варто відзначити , що тренуватися треба вголос — від цього користі набагато більше.
Правила , які навчать говорити красиво
Правильна мова — це частина іміджу людини. Саме це вміння може принести успіх в будь-якій справі . Для того щоб освоїти цю нелегку справу , потрібно дотримуватися таких правил :
    Читайте як можна більше. Намагайтеся урізноманітнити своє читання . Наприклад , вранці можна читати газету , а ввечері — книгу. Причому найкраще , щоб це була класична література . Не варто « ковтати » книги, читаючи їх «по діагоналі » — незважаючи на те , що це один з модних способів читання , він не залишить ніякого післясмаку — зміст прочитаного буде зрозумілий , але красиво переказати сюжет , на жаль , не вийти. Читати потрібно уважно і не поспішаючи , присвячуючи час тільки цьому заняттю (це значить , необхідно відключити телевізор або музику). Відразу ж після прочитання уривка необхідно проаналізувати його , а якщо з'являться якісь незнайомі слова , то потрібно відкласти книгу і знайти їх значення . Все це навчить правильно і красиво будувати пропозиції , а заодно і збільшить словниковий запас.
    Приберіть з лексикону слова — паразити. Чого гріха таїти , такі слова або словосполучення зустрічаються у багатьох людей. Вони настільки щільно входять в ужиток , що людина просто не може без них розмовляти. Щоб перевірити , чи є у вашій мові такі « паразити » можна записати свій голос на диктофон ( благо , він є зараз практично в кожному мобільному телефоні) . Розкажіть щось якомога більш емоційніше . Тепер прослухайте запис . Чи все вам подобається ? Можливо , в побуті є такі слова , які ви повторюєте найчастіше , наприклад , « виходить» , «ніби» , « коротше » , « е-е -е» , «і це» і т.д. Вони можуть бути абсолютно різними , але однаково « забруднювати » вашу мову , так як не несуть ніякої інформації , а тільки дратують слухача. Запишіть на листочках свої слова -паразити і прикріпіть записки на найвидніших місцях — натикаючись на них очима , ви завжди будете про них пам'ятати , а з часом перестанете їх вживати.
    Забудьте про монотонності . Тужлива мова завжди діє однаково — людей починає хилити в сон. Намагайтеся розбавити мову метафорами , епітетами , порівняннями і т.д. Красива мова , яка приправлена ​​яскравими вставками ніколи не буде нудною.
    Навчіться жартувати. Говорити можна про важливі і серйозні речі , але дозована порція гумору нікому ще не зашкодила. У потрібний момент розрядити обстановку і підбадьорити своїх слухачів дуже корисно — тим більше, якщо голос у вас , так би мовити , « заколисуючий ».
    Чи не тараторьте . Поспіх не призведе ні до чого хорошого — це стосується багатьох речей , у тому числі це стосується і до мови. Рівний і спокійний виклад своєї думки завжди виглядає з боку більш переконливо , ніж плутана і швидка мова .
    Говоріть лаконічно. Намагайтеся , щоб ваші пропозиції були короткими і викладали закінчену думку . Не варто пускатися в довгі роз'яснення , які абсолютно не потрібні в тих чи інших обставинах — вони стомлюють і не дають зосередитися на головному. Стислість — це теж талант.
    Не " стрибайте » з однієї теми на іншу. При різкій зміні тем слухач просто не зможе вчасно зорієнтуватися і зрозуміти хід думок співрозмовника .
    Знайдіть хороших і розумних співрозмовників . З освіченою людиною , яка, до того ж , майстерно володіє мовою , завжди цікаво розмовляти. Нехай спочатку ви будете плутатися і збиватися , але з часом ви зрозумієте , що говорити красиво можете і ви , головне — брати приклад з «потрібного» авторитету.
    Дивіться новини . Звичайно , журналісти , які працюють в прямому ефірі , часом теж видають такі перли , від яких хочеться чи то плакати , чи то сміятися . Але диктори центральних каналів говорять дуже красиво. Придивіться до їхньої манери розмовляти , повторюйте за ними слова і фрази , потім зімітуйте манеру подачі інформації. Погодьтеся , що за ними цікаво спостерігати , так як в будь-який момент вони можуть сказати щось важливе.
    Тренуйтеся . Намагайтеся частіше записувати себе на диктофон , а потім прослуховувати ці записи. Коли ви побачите перші зрушення в кращу сторону — це буде головна винагорода за всі праці .
    Відвідайте курси ораторської майстерності. Якщо дозволяють фінанси , то свою мову можна довірити професіоналам. Сьогодні існують різноманітні курси ораторського майстерності , на яких досвідчені тренера допоможуть поставити голос і навчать говорити правильно і красиво.

Схожі статті :

0 коментарі:

Дописати коментар

 
Підвал сайту