Нові статті
Loading...
понеділок, 18 серпня 2014 р.

Як розрахувати відхилення?

16:54
Багато економістів ламають собі голову над тим, як розрахувати стандартне відхилення і що це таке. Крім того, їм ще потрібно знати, що таке абсолютне відхилення і відносне. У цій статті описані методи розрахунків цих відхилень. Стандартне відхилення, як розрахувати його? Для початку потрібно зрозуміти, що ж таке стандартне відхилення.
Це дуже суттєвий показник розсіювання в розділі описової статистики. Стандартне відхилення можна розрахувати за наступним алгоритмом:
Спочатку — обчислення середнього арифметичного вибірки даних. Потім потрібно відняти середнє арифметичне від кожного елемента вибірки. Кожну отриману різницю слід звести в квадрат.
Скласти всі квадрати різниць, отримані в пункті 3. Поділити суму квадратів на кількість елементів вибірки. Тепер з цього приватного потрібно витягти квадратний корінь. Результат, який ви отримаєте, і буде стандартним відхиленням.
Як розрахувати абсолютне відхилення? Абсолютним відхиленням можна назвати різницю, одержувану при відніманні однієї величини з іншої, цей спосіб є вираженням сформованих положень речей між плановим і фактичним параметрами.
Відомо, що певну проблему зазвичай викликає такий показник, як знак абсолютного відхилення. Зазвичай вважається, що відхилення, яке позитивно позначається на прибутку підприємства, вважається позитивним, і в обчисленнях його ставлять зі знаком +. Що ж до банальної математики, такий підхід вважається не зовсім коректним, а це, в свою чергу, викликає конфлікти і розбіжності серед фахівців.
Виходячи з цього, на практиці обчислення абсолютного відхилення найчастіше користуються не базової економічної, а математичною моделлю. Математична модель полягає в тому, що підвищення фактичного обороту в порівнянні із запланованим позначається знаком +, а зменшення фактичних витрат у порівнянні з плановими позначається знаком -. Як розрахувати відносне відхилення?
Відхилення можна розраховувати, спираючись на ставлення до інших величинам, а це означає, що даний показник виражається у відсотках. Найчастіше відносні відхилення обчислюються по відношенню до відносно базового значення або параметру. Наприклад, можна виразити відносне відхилення, припустимо, тих же витрат на матеріали, як ставлення до сумарної витраті або у відсотку до обороту. У застосуванні відносних відхилень слід врахувати, що їх наявність сприяє підвищенню рівня інформативності аналізу, який ми проводимо, а отже, дозволяє більш чітко оцінювати зміна, яка відбулася в системі. Так, можна розглянути всі на даному прикладі, візьмемо величину абсолютного відхилення обороту, яка дорівнюватиме 1000 — 800 = 200.
Дана цифра сприймається в розрахунку відносного відхилення не так наочно, як, наприклад, величина відхилення, показники в якій виводяться у відсотках: (1000 — 800) / 800 * 100% = 25%. Погодьтеся, це все-таки ріже око. Як розрахувати відхилення такого роду?
Цей спосіб розрахунку відхилення увазі порівняння контрольованих величин на певному проміжку часу, це може бути такий показник часу, як квартал чи місяць, іноді навіть це буває день. Порівнювання цікавлять нас величин за певний проміжок часу (наприклад, місяць, давайте візьмемо травень) поточного року з тим же травнем попереднього року може дати нам більш інформативне порівняння з попереднім місяцем, який розглядається в плановому періоді. Селективне відхилення актуальні для фірм, які займаються постачанням сезонних послуг. Далі будуть описані ще кілька видів відхилень, знання яких може істотно полегшити ваше життя. Кумулятивним відхиленням можна назвати суму, що обчислюється наростаючим підсумком (кумулятивна сума), і її відхилення дозволяє оцінити рівень досягнення за певні періоди (місяці) або ж можливу різницю до закінчення певного періоду.
Що виникає в окремому періоді випадкове коливання параметра діяльності підприємства може призвести до значного відхилення на короткому відрізку часу. Сама ж кумуляція компенсує випадкові відхилення і дозволяє більш точним чином визначити тренд. Як розрахувати відхилення в тимчасовому розрізі? Для даного відхилення типовим є порівняння типу факт — план.
Відхилення визначається на підставі порівняння бюджетного і фактичного реалізованого значення контрольованого параметра. Цей підхід до обчислення відхилень дуже важливий при негативному відхиленні планової величини від фактичної.
Також завдяки цьому методу з’являється можливість оперувати реальними фактами замість того, щоб спиратися на планові та бажані показники.

Схожі статті :

0 коментарі:

Дописати коментар

 
Підвал сайту